Zobraziť témy bez odpovede | Zobraziť aktívne témy Aktuálny čas je 28.03. 2024 17:01



Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 19 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší
Pestovanie Darlingtonie californica 

Pestujete Darlingtoniu californica?
Áno 24%  24%  [ 8 ]
Chystám sa 12%  12%  [ 4 ]
Pestoval som, vyhynula 3%  3%  [ 1 ]
Nie 62%  62%  [ 21 ]
Celkom hlasov : 34

Pestovanie Darlingtonie californica 
Autor Správa
Moderátor
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 20.02. 2009 17:06
Príspevky: 1709
Bydlisko: Žarnovica, Nitra
Poslať Pestovanie Darlingtonie californica
Mrzí­ ma, že sem ešte nikto poriadne neprispel o pestovaní­ tejto rastliny.
Chcel by som teda, aby sa v tejto téme zozbierali vaše postrehy a skúsenosti s touto rastlinou...

Nedávno som si aj ja túto rastlinu zadovážil z Plantae.sk, predtým som prečí­tal kvantum článkov a literatúry, kde sa popisuje pestovanie tejto rastliny. Pri kupovaní­ som bol v totálnom ošiali, ale teraz keď som vytriezvel, ľutujem, že som to urobil :D Ale nie, beriem späť :D Nie je to s ňou až také hrozné ako sa hovorí. Rastlina mi po kúpe pol roka (cca 5 mesiacov) vôbec nerástla a to vo mne budilo pesimistické zmýšľanie. Jedinou povzbudivou a nádej prinášajúcou myšlienkou bolo, že rastlina ešte zimuje...bolo to totiž v zimných mesiacoch kedy som ju aj kupoval (november) a to už boli prvé mrazy. A bolo to tak. Po dlhom čakaní vidiac ako z rastliny vylieza nový červený "hadík" som bol naplnení šťastím a očakávaním veľkej jarnej pasce...

Najčastejšie sa stáva pri amatérskom pestovaní a zlom adaptovaní rastliny, že rastlina odíde po dvoch či troch mesiacoch a keď nie, tak do roka určite áno. Je to endemit, ktorý má veľké nároky z lokalít kde žije a pri nedodržaní týchto podmienok rastlina strašne trpí, zastaví rast až nakoniec uhynie...
Stáva sa aj, že rastlina sa každým rokom postupne zmenšuje a konečný stav je asi každému známy. Treba ale brať do úvahy pôvod rastliny. Rastlina vypestovaná v kultúre (zo semena) je tolerantnejšia či už na pestovateľské prešľapy, alebo rozdielnosťou kultúry od jej prirodzeného prostredia. Naopak, rastliny odobrané z prírody, vydržia v kultúre maximálne 3 mesiace. Viac by vám o tom mohol povedať Barry Rice, ktorý sa Darlingtoniam viac venuje a vyskúšal si to na vlastnej koži.
Týmto článkom by som chcel aj vyzvať ľudí, ktorí radi zbierajú mäsožravky na ich lokalitách: Prosím vás nerobte to! Je to aj v rozpore so zákonom a rastliny vám aj tak nebudú prosperovať a zakaždým vám uhynú!
No ale späť k Darlingtonii...

Rastlina vyžaduje vzdušný substrát!!! Pravdepodobne nedokáže transportovať kyslík z listov do koreňov a to celú vec komplikuje...preto je pre ňu prospešné, keď cez jej korene preteká studená voda, ktorá ju okysličuje...horské potoky v jej lokalite sú tomu dôkazom. Hlavná pointa je teda, aby bol substrát vzdušný a aby sa neprehrial. Prehriatie vedie k úhynu rastliny. Vysoká teplota sama o sebe nie je škodlivá, ale je tu háčik. Pri vysokej teplote totiž v koreňovej sústave vznikajú škodlivé látky, ktoré sa prelievaním rastliny vymývajú a rastlinu tak zároveň chladíte.

Miroslav Srba sa v tejto problematike zmieňuje, citujem:
Postupem času se však ukázalo, že stačí, když zajistíme, aby se substrát nepřehříval a jeho teplota nestoupala výrazně nad 20 nebo 25 stupňů. I toto však lze dodržet ven velmi těžko.

Ve sbírkách katedry fyziology rostlin PřF UK se však postupem času začalo dařit pěstovat darlingtonie bez chlazení a jiných opatření. V čem je ono kouzlo? Pravděpodobně ve velmi vzdušném substrátu.


Pro kořenový systém rostlin možná není důležitý samotný chlad, ale dostatečné zásobení kořenů kyslíkem.


Sú rôzne metódy ako zabezpečiť chladenie koreňovej sústavy. Najčastejšie je to práve kladenie ľadu na povrch substrátu alebo už spomínané prelievanie substrátu chladnejšou vodou. Toto prelievanie praktizujem aj ja. Je to síce moc pracné, ale zo všetkých spôsobov mi to príde ako najlepšia alternatíva. Počas veľkých horúčav rastlinu prelievam každý deň. Keďže máme krytý balkón, teplota v lete dosahuje až 40 stupňov Celzia. Podľa odbornej literatúry je táto teplota pre Darlingtoniu neprípustná, ale v praxi je to vždy ináč a s každodenným prelievaním substrátu počas takýchto horúčav to rastlina v pohode zvládla a ani rastovo nestagnovala, ako som možno očakával. S príchodom jesene a teda aj nižších teplôt, moja povinnosť každodenného prelievania končí a nastupuje fáza prelievania substrátu každý druhý alebo tretí deň. To isté platí aj v zimných mesiacoch počas zimovania.

Rastlina nemá rada stále vysoké teploty. Neodporúčam ju dusiť v teplej izbe, najlepšia alternatíva je pestovanie vonku a to buď v záhrade, možnosť pestovania v záhradnom rašelinisku alebo na balkóne. Ja ju pestujem od skorých jarných mesiacov do prvých mrazov na balkóne. Pri pestovaní vonku jej aj zabezpečíte rozdiely denných a nočných teplôt, ktoré zbožňuje.

Polievať sa odporúča z hora, studenou a mäkkou vodou, ale môže aj stáť vo vode (pri dobrej drenáži). Osobne sa ju snažím aspoň raz za týždeň (v jesenných a zimných mesiacoch) alebo každý deň (v letných mesiacoch) poriadne preliať vodou, pričom črep s rastlinou položím do veľkého zaváracieho pohára a pomaly prelejem aspoň pol litrom vody. Voda hneď odtečie do pohára a preto ju zvyknem aj opakovane použiť pri druhom prelievaní. Ináč ju len obyčajne polievam z hora a nechám ju stáť v troche odtečenej vode.

Substrát, ako už bolo zmienené, má byť vzdušný. Základ tvorí hrubá vláknitá rašelina, potom prímesy piesku, polystyrénu, štrku, žulovej drti, keramzitu a perlitu. Každý si to môže nakombinovať podľa svojich možností. Niektorý pestovatelia robia vrstvy, kde striedajú rašelinu a drenáž...Dá sa pestovať aj v čistom živom rašelinníku čo je jedna z najlepších možností.

Svetlo:
Darlingtonia potrebuje dostatok svetla. Má rada plné oslnenie, ale aj polotieň. Východná, západná a severná expozícia.

Vlhkosť:
70-90 % , môže sa aj rosiť, ale to nieje pravidlom, hoci v jej lokalite sú časté hmly.
Problematiku vlhkosti som aj riešil s českým kolegom Jakubom Štěpánom, ktorý tvrdí, že Darlingtonia nie je až tak náročná na vlhkosť ako sa všade píše a že prehnaná vlhkosť je skôr na škodu...

Teplota:
Letná: 17-27 stupňov s nočnými poklesmi na 8-15 stupňov;
Zimná: pre úspešné zimovanie teplota 1-5 stupňov, ja zimujem pri 8-10 stupňoch;
Ako uvádza Kamil Pásek, dokáže bez problémov zvládať naše mrazy. Je teda možné ju celoročne pestovať v záhradnom rašelinisku a cez zimu ju zakryť senom alebo ihličnatou vetvou...
Čítal som aj, že sa môže zimovať v chladničke, ale na to som sa ešte nezmohol :-D


Upravené po získaní pestovateľských skúseností

_________________
Mgr. Karol Gazdí­k

SCPS - Slovenská spoločnosť pestovateľov mäsožravých rastlín
http://www.masozraverastliny.org/

CCPS - Česká společnost pěstitelů masožravých rostlin
http://masozravky.org

Osobná stránka
http://mojemasozravky.mypage.cz


19.12. 2009 12:54
Profil WWW
Moderátor
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 20.02. 2009 17:06
Príspevky: 1709
Bydlisko: Žarnovica, Nitra
Poslať 
Takže si na svoju otázku odpoviem sám...nebojte sa, netrpí­m samomluvou :D, ale problematiku RVV som riešil s kolegom Jakubom ň tepanom. On na svojich web stránkach pí­še, že Darlingtonia nie je až tak veľmi náročná na vlhkosť, hoci sa to všade pí­še a že znesie aj tých 40-60 % Týmto sa môj "mini" problém vyriešil :)

_________________
Mgr. Karol Gazdí­k

SCPS - Slovenská spoločnosť pestovateľov mäsožravých rastlín
http://www.masozraverastliny.org/

CCPS - Česká společnost pěstitelů masožravých rostlin
http://masozravky.org

Osobná stránka
http://mojemasozravky.mypage.cz


21.12. 2009 14:23
Profil WWW
Moderátor
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 03.04. 2008 16:42
Príspevky: 801
Bydlisko: Rožňava
Poslať 
tak pestovanie nieje take tazke ako sa hovory. ja ju mam v hlinenom kvetinaci so vzdusnim substratom a vo vode je mali akvaristicky filter ktori zabespečuje pohyb vody a v lete je vonku vo foliovniku (michal ju ma v cistom raseliniku a rastie paradne )

_________________
http://exotikplantae.eu
https://www.facebook.com/Exotikplantae


21.12. 2009 21:05
Profil WWW
Moderátor
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 20.02. 2009 17:06
Príspevky: 1709
Bydlisko: Žarnovica, Nitra
Poslať 
Ja som tiez zvolil hlineny crep, vsak taky je najlepsi :D Skoda, ze nemam viac ziveho raselinniku :( Hned by som ho vyuzil...

_________________
Mgr. Karol Gazdí­k

SCPS - Slovenská spoločnosť pestovateľov mäsožravých rastlín
http://www.masozraverastliny.org/

CCPS - Česká společnost pěstitelů masožravých rostlin
http://masozravky.org

Osobná stránka
http://mojemasozravky.mypage.cz


21.12. 2009 22:34
Profil WWW
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 09.03. 2009 17:09
Príspevky: 49
Poslať 
zajdite do baumaxu a v zahradnickom oddeleni vonku maju kvetinace na vodne rastliny maju vela dierok a to je to najvhodnejsie co moze byt


05.04. 2010 14:58
Profil
Moderátor
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 16.09. 2007 11:48
Príspevky: 1001
Bydlisko: Žilina
Poslať 
Tak pridam svoje skusenosti..
ja mam dva kusky jednu vacsiu zasadenu v vzdusnej zemine s zivim raselinikom na povrchu a druha mensia je cisto v raseliniku.

Vacsia rastlina bola moja prva a z obav pred prehrievanim som ju zasadil do omnoho vacsieho kvetinaca (asi 25cm). Umiestnil som ju na juho-vychodny parapet a zo zaciatkou som zvykol davat na povrch kusky ladu aby ochladzovali a okyslicovali substrat. Neskor som lad vynechal a rastline sa nic nestalo. Pocas letnych horucav ju vsak vzdy vecer alebo rano rosim Rastlinu pestujem uz vyse roka a zo zaciatku sa jej dost darilo vyrastali jej stale vacsie a vacsie pasce no od jesene sice pasce stale rastu ale uz o dost mensie. Zimoval som ju na teplo cize aj to moze byt problem.

Co sa tyce druhej rastlinky tu som dostal asi pred pol rokom a zasadil ju do ziveho raseliniku a umiestnil do akvaria. Polievam ju len sem tam no pravidelne cele akvarium rosim. Tejto sa skutocne dari a rastie aj pocas zimy ako z vody :D .

Po skusenostiach s mensiou rastlinou som tu vacsiu tiez presunul do akvaria tak uvidime ako zareaguje. Neskor sa pokusim pridat aj forky.

_________________
Ing. Marek Delinčák - Heliamphora lover..
Slovenská spoločnosť pestovateľov mäsožravých rastlín


05.04. 2010 18:12
Profil
Moderátor
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 20.02. 2009 17:06
Príspevky: 1709
Bydlisko: Žarnovica, Nitra
Poslať 
Darlingtonia vyžaduje na zimu nižšie teploty...ja som svoju zimoval pri cca 6-10 stupň

_________________
Mgr. Karol Gazdí­k

SCPS - Slovenská spoločnosť pestovateľov mäsožravých rastlín
http://www.masozraverastliny.org/

CCPS - Česká společnost pěstitelů masožravých rostlin
http://masozravky.org

Osobná stránka
http://mojemasozravky.mypage.cz


05.04. 2010 18:31
Profil WWW
Moderátor
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 16.09. 2007 11:48
Príspevky: 1001
Bydlisko: Žilina
Poslať 
No uvidim ako to bude tuto jar.. Potom opat pridam nejake info.. Kazdopadne pestovat priamo v zivom raseliniku mozem len odporucat..

_________________
Ing. Marek Delinčák - Heliamphora lover..
Slovenská spoločnosť pestovateľov mäsožravých rastlín


05.04. 2010 21:36
Profil
Moderátor
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 20.02. 2009 17:06
Príspevky: 1709
Bydlisko: Žarnovica, Nitra
Poslať 
Nuž keby mám viac živého rašelinní­ku, tak ju hneď do neho vopchám...ale nemám žiaľ :)

_________________
Mgr. Karol Gazdí­k

SCPS - Slovenská spoločnosť pestovateľov mäsožravých rastlín
http://www.masozraverastliny.org/

CCPS - Česká společnost pěstitelů masožravých rostlin
http://masozravky.org

Osobná stránka
http://mojemasozravky.mypage.cz


06.04. 2010 04:58
Profil WWW
V.I.P.
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 14.11. 2010 18:49
Príspevky: 717
Bydlisko: Dunajská Lužná
Poslať Darlingtonia
Na jar si plánujem kúpiť darlingtoniu, ale dve veci mi niesu jasne. Dala by sa pestovať na južnom parapete?
Pí­šete, že aj cez leto potrebuje nočné poklesy na 15 stupňov


13.01. 2011 16:56
Profil WWW
V.I.P.
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 27.04. 2009 08:47
Príspevky: 465
Bydlisko: Prešov
Poslať 
podľa mň


13.01. 2011 17:19
Profil
V.I.P.
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 14.11. 2010 18:49
Príspevky: 717
Bydlisko: Dunajská Lužná
Poslať 
Ano. Aj ja ju dám von. Ale čo s nočnými poklesmi teolôt. To, že ich mať nebude, to nevadí­?


13.01. 2011 17:37
Profil WWW
V.I.P.
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 27.04. 2009 08:47
Príspevky: 465
Bydlisko: Prešov
Poslať 
pozri, ľudia ju tu pestujú von, alebo v sklení­koch a ide im to....myslí­m, že nám by to malo í­sť tiež.....


13.01. 2011 20:12
Profil
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 16.08. 2010 06:37
Príspevky: 241
Poslať Re: Pestovanie Darlingtonie californica
chcem sa spytat ,ze vsade sa pise ze sa ma polievat studenou vodou s hora ,aby sa chlaadili a okysličovali korene ,tak mozem si dat dazdovu vodu do chladnicky a polievat takou studenou alebo to uz bude moc studena ?


12.08. 2011 07:55
Profil
V.I.P.
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 24.05. 2011 22:51
Príspevky: 989
Bydlisko: Michalovce
Poslať Re: Pestovanie Darlingtonie californica
JOFTY píše:
chcem sa spytat ,ze vsade sa pise ze sa ma polievat studenou vodou s hora ,aby sa chlaadili a okysličovali korene ,tak mozem si dat dazdovu vodu do chladnicky a polievat takou studenou alebo to uz bude moc studena ?

ja mam svoju dazdovu v sude pod sopou kde je v chladku od rana do vecera a je dost studena a to ze das do chladnicky to uz bude asi moc podla mna


12.08. 2011 12:20
Profil
Zobraziť príspevky z predchádzajúceho:  Zoradiť podľa  
Odpovedať na tému   [ Príspevkov: 19 ]  Choď na stránku 1, 2  Ďalší

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia


Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre

Hľadať:
Skočiť na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Slovenský preklad.