Kniha Kamila Páska je jediná z v Česku vydaných knih (Studnička, Švarc, Ježek....), kde se skutečně dá vyčíst něco o pěstování rostlin a také je tak zaměřena. Není to obrazová publikace, potom by nestála 99,-CZK.
První Studničkova kniha z 80. let je v mnohém dávno překonaná, protože poznání těchto rostlin se za těch 25 let, nebo jak je to dlouho od jejího vydání, neuvěřitelně posunulo, přesto má své trvalé místo v našich knihovnách, protože Studnička byl prostě první a navíc botanik profesionál, který je schopne psát i tak, aby tomu laik porozuměl. Ježkova brožurka Masožravé rostliny je hodně, hodně obecná. Kniha Davida Švarce je místy zajímavá v úvodních popisech rodů, ale v oblasti pěstování je obecná natolik, že v podstatě při pěstování nemá šanci pomoci.
Co se týká knih o masožravých rostlinách, potom je nutno většinou sáhnout do zahraniční literatury, třeba do Donaldu Schnellovi, Barrym Riceovi, Stewartu McPhersonovi, ale z žádné knihy se pěstovat masožravé rostliny nenaučíte, navíc jsou mnohé informace naprosto rozdílné. Jediné, co by vás mělo zajímat je to, jakou osobní zkušenost má daný autor skutečně s pěstováním a na kolika lokalitách v životě vůbec byl...
Nakonec zjistíte, že mnoho "amatérů" má v různých oblastech daleko více zkušeností, jen nemají potřebu to prezentovat, nebo nemají schopnost to prezentovat.
Proto i já,poté, co jsem zkoupil, co se dalo jsem se nakonec začal ohlížet přímo po kontaktech s lidmi napřímo (Lowrie, McPherson, Rivadavia, Studnička, Pásek, Luhrs, Rice, Fleischmann...) nebo přímo po originálech popisu druhů, mnoho z nich je ke stažení na internetu a tam bývají o prostředí, ve kterém rostliny rostou, neocenitelné informace.
Je potřeba si také uvědomit, a mně se to celkem osvědčilo, zjistit si co nejvíce o skutečných přirozených lokalitách, jaké tam jsou podmínky, čím jsou zvláštní, nebo naopak obyčejné a brát informace "pěstitelů", až na několik výjimek se značnou rezervou.
Nutno podotknout, že mnozí pěstitelé, kteří se zabývají mimo jiné i komerčním pěstováním, vám mnohdy všechny finesy neprozradí, protože to bývá jejich know-how...