Fotosyntéza a mäsožravé rastliny
Dlhšie uvažujem o založení tejto témy, ešte som riešil dilemu, kde ju umiestniť. Túto tému som sa rozhodol založiť preto, aby si niektorí užívatelia uvedomili, že mäsožravé rastliny sú v prvom rade "klasické zelené rastliny" iba s jednou vlastnosťou navyše a to práve so schopnosťou chytiť a stráviť korisť. Táto vlastnosť sa im vyvinula v dôsledku nedostatka živín v pôde. Pôdy a vody, ktoré sú domovom týchto rastlín, sú deficitným prostredím, kde nie je dostatočné množstvo biogénnych prvkov, hlavne dusíka a fosforu. Príkladom takýchto pôd je rašelina, biely kremenný piesok alebo laterity v tropickej zóne. Živočíšna potrava u týchto rastlín však nie je najdôležitejšia. Všetky prijímajú taktiež minerálne látky z okolitého prostredia a fotosynteticky asimilujú ako ostatné zelené rastliny. Všeobecne je možné povedať, že mierne prikrmovanie mäsožravých rastlín podporuje ich rast, kvitnutie a tvorbu semien. Napr. u niektorých druhoch môžeme prikrmovaním znížiť úmrtnosť. Príliš početná, alebo objemná korisť je však škodlivá, lebo ju zachvátia hnilobné procesy a rastliny potom ohrozuje infekcia.
Vrátim sa k tej vete o tom, že prikrmovaním u niektorých druhoch môžme znížiť úmrtnosť. Môžem tu spomenúť Aldrovandu vesiculosa čo je vodná mäsožravá rastlina. Pre ňu je prítomnosť koristi a hlavne jej dostatok veľmi dôležitým faktorom, respektíve je kľúčom k jej úspešnému rastu a prosperovaniu. Za zmienku stojí fakt, že práve dostatok koristi u Aldrovandy podporuje a hlavne urýchľuje jej fotosyntetickú asimiláciu, čo je pre rastliny životne dôležitý proces.
No tak, čo je vlastne tá fotosyntéza??
-je to dej pri ktorom sa dokážu anorganické látky premeniť na látky organické za pomoci slnečnej energie;
-dôležitú rolu tu hrajú farbivá, ktoré majú schopnosť naviazať na seba "slnečnú energiu" a vložiť ju do chem. reakcii;
Poznáme:
-chlorofyl
a, b, c, d, e
-bakteriochlorofyl
-bakterioviridín
Fotosyntéza prebieha v
chloroplastoch-tu len spomeniem
tylakoidy (tie zelené vajíčka
), ktoré obsahujú farbivá a konkrétne v nich prebieha fotosyntéza
-tylakoidy dokopy vytvárajú
graná (je to tam aj zakrúžkované) a tieto graná plávajú v
strómefotosyntéza sa delí na: svetelnú fázu ------------svetelná fáza sa ďalej delí na
primárnu a
sekundárnu tmavú fázuNo a teraz je čas spomenúť tú nepeknú rovnicu fotosyntézy:
12H20 + 6CO2 za prítomnosti chlorofylu a slnečnej enrgie vzniká C6H12O6 + 6O2 + 6H2OSvetelná fáza fotosyntézy:Môj obľúbený obrázok, konkrétne
schéma cyklickej (čiarkovane) a necyklickej (plnou čiarou) fotofosforylácie :
-popisovať to radšej nejdem, lebo by ste to museli čítať do vianoc
-dôležitá je tu prítomnosť svetla chlorofyl aI príma 2 fotóny svetla s vlnovou dĺžkou 700 nm a chlorofyl aII 2 fotóny s vlnovou dĺžkou 680 nm
Tmavá fáza:-prebieha v noci a vo veľmi malej miere aj cez deň;
-v tejto časti dochádza k naviazaniu CO
2, pričom môže byť naviazaný 2 spôsobmi v závislosti od akceptora. Redukovadlom v oboch prípadoch je NADPH+H+
No tu sa dostávam ku skupinám rastlín z pohľadu tvorby glukózy, mäsožravé rastliny patria do skupiny C
3čiže tvorba glukózy v tejto skupine:
akceptorom CO
2 je ribulózo 1,5 bisfosfát Arrow vzniká Arrow kys. trifosfoglycerová Arrow za prítomnosti ATP a redukovadla sa mení na Arrow glyceraldehyd - 3 fosfát Arrow a ďalšími dejmi vzniká znovu ribulózo 1,5 bisfosfát
Sú to naozaj komplikované procesy...obdivuhodný mechanizmus v prírode!
Týmto článkom som vás nechcel unudiť na smrť, ale som chcel, aby ste si uvedomili, že mäsožravé rastliny sú v podstate obyčajné rastliny a ich mäsožravosť je len doplnkom.